Twentse Fysiotherapeuten Organisatie logo

Over ons

  • Twentse Fysiotherapeuten Organisatie

Wij maken het verschil:

De Twentse Fysiotherapeuten Organisatie (TFO) is hèt aanspreekpunt voor fysiotherapie in Twente. Wij verbinden fysiotherapie en werken samen met onze partners, om de zorg in Twente toegankelijk en toekomstbestendig te maken, voor alle inwoners! 

We zijn een snelgroeiende organisatie. Onze leden zijn fysiotherapie praktijken of afdelingen in Twente. Inmiddels telt TFO 88 leden, met 159 locaties en bijna 600 fysiotherapeuten. We zijn vertegenwoordigd in alle 14 gemeenten in Twente. De regionale zorg kan niet meer om TFO heen, het is een bundeling van krachten die wordt ingezet voor alles wat wij van belang vinden: Goede (fysiotherapeutische) zorg voor iedereen die dat nodig heeft.

Besturen is vooruitzien:

TFO wordt bestuurd door ervaren fysiotherapeuten/bestuurders. Ze hebben allen, ieder op zijn of haar vakgebied, de sporen binnen de fysiotherapie verdiend.

Voorzitter: Kees Smelt 

Penningmeester: Mike Hilverink

Secretariaat: Marleen Meijer 

Bestuursleden: Tom Karperien, Bas Huisinga en Hayke Kotte. 

Martin Vloedgraven is als adviseur namens de KNGF aan het bestuur verbonden. 

Samen sterk:

TFO is een netwerkorganisatie. Ze maakt graag deel uit van het (regionale zorglandschap). Niet alleen door een verbindende factor te zijn binnen de fysiotherapeutisch netwerken (rug, schouder, hart-vaat-long, oncologie, geriatrie, echo, etc.), maar ze kijkt ook graag over haar grenzen. Het Twentse zorglandschap is dynamisch en volop in beweging. TFO wil graag haar steentje daaraan bijdragen. Twentse Koers, Vitaal Twente, Twente beter hebben behoefte aan 1 aanspreekpunt voor fysiotherapeutische zorg in Twente. TFO is dat aanspreekpunt. Degelijk, inhoudelijk sterk, meedenkend en altijd op zoek naar verbinding.

Maar ook de Twentse gemeenten, zorgverzekeraars en onderwijsinstellingen als Saxion zijn bij TFO op de goede plek. We willen allemaal 1 ding: de beste zorg voor alle inwoners en Twente en juist vanuit die gezamenlijkheid kunnen we gebruikmaken van elkaars expertise, netwerk en kennis. Samen Sterk, je zou jezelf tekortdoen door daar geen gebruik van te maken.

We werken graag samen met: Twente Beter, Ziekenhuizen ZGT en MST, huisartsengroepen/-organisaties FEA en SHT-Thoon, Menzis, Samen 14, GGD, Twentse apothekers Organisatie(TAO), Vitaal Twente, Regionale verpleeghuizen, thuiszorg en wijkzorg, Saxion, Twentse Koers. 

Vind je weg:

De zorg is volop in beweging. En dat merkt de fysiotherapie ook. Tegen aanvaardbare kosten willen we iedereen zo goed mogelijk helpen. De Juiste Zorg op de Juiste Plek, Langer Thuis, zijn initiatieven die ervoor moeten zorgen dat mensen goede zorg op de juiste plaats krijgen. Vaak is dat gewoon bij de patiënt thuis. En met succes. TFO wil graag meedenken en meepraten over deze ontwikkeling. Omdat we denken dat het kan, dat het werkt en dat de patiënt die zorg krijgt waar hij/zij recht op heeft.

Daarnaast speelt het voorkomen van ziekte, klachten en belangrijke rol. Preventieve zorg heet dat om hiermee te voorkomen dat je een beroep op zorg hoeft te doen. De rol van de fysiotherapeut binnen de preventieve zorg wordt steeds belangrijker. We kunnen mensen helpen om fitter oud te worden en oud fit te blijven. Ook helpen we mensen die de juiste zorg hebben nadat ze bijvoorbeeld ziek zijn geworden.

Helder beeld:

Bij TFO zijn alle zorgpartners die ertoe doen van harte welkom.

We willen aanspreekpunt zijn voor externe partners, zijn een platform/spreekbuis voor Twentse fysiotherapeuten, zorgen ervoor dat (zorg)afspraken met regionale partners worden nagekomen, willen meedenken en meepraten over de kwaliteit van zorg in Twente en zijn transparant in wat we doen en hoe we dat doen.


Aan de slag:

TFO timmert volop aan de weg. Dat merken de fysiotherapeuten maar ook patiënten. Bijvoorbeeld op het vlak van Artrosezorg. TFO is in overleg met de huisartsenorganisaties en Menzis voor een transmuraal-zorgpad.

Valpreventie. Samen met Twentse koers en de geriatrie werkgroep zijn we in gesprek om valpreventie in de 14 Twentse gemeenten te organiseren.

Leefstijl. In een multidisciplinair overleg met diëtisten, leefstijladviseurs, TFO en Twentse Koers zijn we gestart met een overleg.

Extended scope. Er is een Extended scope groep opgericht die inmiddels een aantal pilots draait met MST en een huisartsenpraktijk in Almelo.

Klaar voor de toekomst:

Volgens demografische berekeningen is in het jaar 2050, 1 op de 4 mensen boven de 65. Mensen leven langer en dat zorgt voor een stijging van het aantal mensen met een chronische ziekte. De vraag naar zorg stijgt snel en mensen die zorg krijgen zullen daar langer gebruik van moeten maken. Hoog tijd om iets te doen.

Huisartsen doen de komende jaren steeds vaker een beroep op fysiotherapeuten voor hun zorg aan patiënten. De komende jaren zal die vraag om hulp met 30 procent stijgen. Waar zorg nu vooral nog landelijk wordt geregeld, zal dat in de nabije toekomst vooral in de regio, bij u in de buurt, worden geregeld. Dan kan je maar beter schouder aan schouder staan om deze uitdaging op te pakken.

Zorgdomein:

Wie in de zorg werkt kent zorgdomein. Het is het grootste digitale en onafhankelijke zorgplatform van Nederland dat zorgverleners met elkaar verbindt en vraag en aanbod samenbrengt. In de regio Twente zijn bijna alle huisartsen aangesloten, zij gebruiken ZorgDomein voor het verwijzen naar vervolgzorg.

Zorgdomein zorgt voor digitale verwijzingen met alle relevante patiëntgegevens inclusief eventuele bijlagen én volgens de HASP-paramedicus richtlijn.
Voor fysiotherapeuten is ZorgDomein gekoppeld aan EPD-leveranciers. Zo ontvang je gemakkelijk je verwijzingen in je EPD.

Contact

E-mail naar info@tfo-ua.nl

Bestuur

Kees Smelt

Kees Smelt

Mike Hilverink

Mike Hilverink

Marleen Meijer

Marleen Meijer

Patrick Koops

Bas Huisinga

Bas Huisinga

Hayke Kotte

Hayke Kotte

Ook bij ons aansluiten?

Fysiotherapie praktijken en -afdelingen, gevestigd in Twente kunnen zich aansluiten bij onze organisatie.

Nu aansluiten

Contact

E-mail naar info@tfo-ua.nl

  • Volg ons op